fredag 14 oktober 2011

Sockerkaka med vaniljfyllning

En av de bästa tillskotten till mitt skafferi under året är en liten glasburk med malen vanilj. Den säljs i vanliga matbutiker i en papperskartong med "eko-feeling", kostar en femtilapp och räcker hur länge som helst. Så spring ut och köp en nu på direkten!

Handlat? Bra! Nu undrar du säkert vad du ska göra med ditt nya inköp.

Sockerkaka med vaniljfyllning
- en variant av den gamla, tråkiga sockerkakan som ger smaklökarna och beta-cellerna en välbehövlig kick

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten

100 g smör
1 dl mjölk
1 tsk malen vanilj
2-3 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader och smöra en rund form med avtagbar kant.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. (Elvisp eller en kompis är ett måste.) Vispa i mjölet raskt och varsamt. Sist ska vattnet i. Rör till en jämn smet som hälls i formen. Sikta på 25 minuter i ugnen, det viktiga är att kakan blir klar inuti. Låt sedan svalna en dryg timme.

Smält smöret i en kastrull, rör ned mjölk och vanilj. Provsmaka! (Det är bara såååå gott! Ren lycka!) Ta av kastrullen från spisen och låt fyllningen svalna.

Under tiden tar du din längsta brödkniv och delar kakan i två halvor. (Alltså över- och underdel, inte höger-vänster eller framåt-bakåt!) Botten fastnar ofta i formen. Så lägg en tallrik ovanpå kakan, vänd på hela schabraket och vänd tillbaka botten så har du separerat båda halvorna med "insidorna" uppåt. Fördela fyllningen över halvorna, lägg ihop dem igen, låt kakan sätta sig en timme och hugg sedan in.

Supergott och superenkelt! Perfekt för den improviserade bjudningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar